De mensen achter Groep Bontes / Van Klaveren

De belangrijke beslissingen in ons land worden gemaakt in de 2e Kamer. Hier wordt het beleid van Nederland gevormd, en uitgevoerd. Normaal gesproken worden er elke 4 jaar verkiezingen gehouden. Elke Nederlander van 18 jaar of ouder mag dan stemmen. Je stemt dan als persoon eigenlijk op verschillende dingen. Als potentieel parlementariër moet je je namelijk inschrijven bij een politieke partij. Je geeft hiermee aan dat je het, al is het slechts in grote lijnen, eens bent met deze partij. Jij en ik mogen vervolgens kiezen waarop we gaan stemmen.

Je stemt op een partij, maar je kunt ook kiezen voor een bepaald persoon. Het is belangrijk om te weten dat je bij je keuze voor het een, het ander er bijkrijgt. Deze situatie was van belang tijdens de verkiezingen van 2013. Louis Bontes en Joram van Klaveren stonden toentertijd op de kandidatenlijst van de Partij voor de Vrijheid. De PVV van Geert Wilders haalde tijdens de verkiezingen genoeg zetels voor beide heren om in de 2e Kamer verzekerd te zijn van een zetel. Een tijdje deden de twee mannen wat van ze werd verwacht, maar er speelde toch wel degelijk een aantal spanningen.

Als resultaat van deze spanningen is uiteindelijk de groep Bontes/Van Klaveren ontstaan, welke uiteindelijk is overgegaan in de partij Voor Nederland (VNL). Hoe dit zo ver heeft kunnen komen, en wij hier verantwoordelijk voor zijn geweest, kun je op deze pagina lezen.

Louis Bontes

Degene die de knuppel als eerste in het hondenhok gooide, was Louis Bontes. We zullen eerst een beschrijving geen van zijn leven. Bontes is geboren op 28 februari in het jaar 1956 in Rotterdam. Bontes begon met studeren aan het hbo in Rotterdam. Hij volgende de opleiding bestuurskunde en overheidsmanagement. Nadat hij deze opleiding had afgerond koos hij ervoor om een master bestuurskunde te doen aan de Universiteit van Utrecht. Deze master ronde hij cum laude af.

Bontes heeft een tijd lang gewerkt op de scheepswerven in Rotterdam. Hierna vertrok hij naar de politie, waar hij hoofdinspecteur werd. Zijn laatste stap bij de politie zetten hij ook in de haven van Rotterdam. Hij werd namelijk districtscommandant in de haven. Na deze functie een aantal jaar bekleed te hebben werd Bontes actief binnen de PVV. Hij hield zich vooral bezig met de de zaken binnen de PVV waar hij gespecialiseerd in was. Bestuurskunde en buitenlandse betrekkingen. Bontes heeft zelfs in het Europese Parlement gezeten namens de PVV.

Louis Bontes werd op 29 oktober 2013 uit de PVV gezet door Geert Wilders. Dit had te maken met de veelvuldige kritiek die Bontes via de media uitte op het beleid van de Partij. Sowieso boterde het niet tussen Bontes en de Partij sinds de verkiezingsuitslag. Bontes zegde zijn penningmeesterschap op voor de ondersteuning van de PVV in de 2e Kamer. Dit deed hij nadat hij meerdere malen dingen had teruggezien die te maken hadden met corrupte uitgaven van de partij en haar ondersteuning.

Joram van Klaveren

Een andere belangrijke man achter de groep Bontes/Van Klaveren is uiteraard Joram van Klaveren. Van Klaveren is in Amsterdam geboren, op 21 januari 1979. Van Klaveren heeft Godsdienstwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat hij zijn studie had afgerond is Van Klaveren een tijd lang leraar geweest aan een gymnasium in Almere. Van Klaveren heeft een diverse loopbaan gehad in de politiek. Zo is hij lid geweest van de ChristenUnie en de VVD. Namens de VVD is Van Klaveren zelfs een tijd gemeenteraadslid geweest in Almere.

Na zijn periode bij de VVD werd Van Klaveren actief binnen de 2e Kamerfractie van de VVD. Van lid-zijn kunnen we niet spreken, omdat de PVV slechts over 1 lid beschikt; Geert Wilders. Sinds 2010 is Van Klaveren namens de PVV actief als parlementariër in de 2e Kamer. Van Klaveren hield zich vooral bezig met wat hij zelf “Het Marokkanenprobleem” noemde. Ironisch gezien was het Marokkanendebat ook gelijk hetgeen dat zorgde voor de splitsing tussen Van Klaveren en de PVV.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 deed Geert Wilders zijn beroemde en beruchte “Minder, Minder” uitspraak, over het aantal Marokkanen in Nederland. Deze uitspraak stuitte tegen het zere been van heel veel mensen in Nederland. Van Klaveren was een van deze mensen. Hij vond de uitspraak te ver gaan en vond dat de PVV niet langer serieus genomen kon worden na deze uitspatting van Geert Wilders. Van Klaveren verliet dan ook de PVV. Hij ging verder als Lid Van Klaveren in de 2e Kamer.

Samenvoeging

Een maand nadat Van Klaveren zich had afgescheiden van de PVV bundelde hij zijn krachten met Louis Bontes. Tot deze vermenging golden de 2 heren als eenlingen in de 2e kamer. Dit was dus een voorbeeld van het ‘dubbele’ stemmen. Stel, je had op de PVV gestemd, dan had jouw stem er mede voor gezorgd dat deze 2 mannen in de kamer zaten. Toen zij zich vervolgens afsplitsten van de PVV, hadden ze als het ware niks meer te maken met deze partij. Een beetje krom dus.

Toen de groep Bontes/Van Klaveren werd opgericht, stond Bontes te boeken als de fractievoorzitter van deze partij. De kabinetsperiode Rutte II duurde nog ruim 3 jaar, en deze gehele 3 jaar was de groep Bontes/Van Klaveren actief in de 2e kamer. Bontes kwam ook meerdere keren in het nieuws door zijn harde standpunten met betrekking tot de Nederlanders met migratieachtergrond. In het jaar 2014 bedachten de 2 mannen een nieuwe naam voor hun partij. Deze naam zouden zij bezigen tijdens de verkiezingen van 2017.

De naam was VNL, Voor Nederland. Deze partij zou een minder linkse koers varen dan de PVV. Ondanks het feit dat de PVV te boeken staat als rechtse partij, vonden de 2 heren dat er over veel standpunten te links werd nagedacht. Bij VNL zouden ze dit niet doen. Het ging dan vooral om sociale en economische standpunten. Tijdens deze verkiezingen werd Jan Roos de lijsttrekker. De partij kon geen zetel bemachtigen, en in de zomer van 2017 werd besloten de de partij op te heffen.