Geert Wilders in de verkiezingen van 2017

De voorman van de Partij Voor de Vrijheid Geert Wilders is verwikkeld in een strijd met de huidige minister-president voor wie de grootste partij gaat worden. Dit zeggen in ieder geval de laatste polls vlak voor de verkiezingen plaats gaan vinden. De Partij Voor de Vrijheid is een rechtse partij met een sterke anti-islam boodschap. De Partij Voor de Vrijheid profiteert van een hoge golf van populisme in Nederland, de partij leek zelfs even een tijdje de grootste te gaan worden. Maar de blonde populist Wilders is nu zijn leidende positie in de polls kwijt aan de VVD van de huidige minister-president Mark Rutte.

VVD versus PVV

Er zijn veel verschillende polls die allemaal een andere voorspelling doen over de positie van de PVV in de verkiezingen van 2017. Een poll van I&O Research plaatst de PVV achter D66, CDA, GroenLinks en de VVD. Deze poll zet de PVV op slechts 16 zetels terwijl de VVD er maar liefst 29 toegewezen krijgt in deze poll. Een andere poll van Ipsos zette de PVV neer als derde grootste partij, de partij eindigde achter het CDA en de VVD in deze poll. De Nederlandse Poll indicator combineert verschillende Nederlandse polls. Ook hier stond de VVD aan de leiding met een percentage van 17% van de stemmen. De PVV zit hier ruim achter met een percentage van 14% van de stemmen.

De verkiezingen van Wilders zullen de laatste klap voor de liberale orde van Europa zijn. Dit in navolging van de verkiezingen in Amerika met de overwinning van Trump en de latere stem voor de Brexit. Wilders wil de Nederlandse grenzen sluiten en moskeeën sluiten. Daarnaast wil de PVV uit de Euro en de Europese Unie stappen als hij aan de macht komt. Een wekelijkse poll van Peil.nl zette de PVV in maart 2017 nog op 25 zetels tegenover 24 zetels voor de VVD. Een aantal weken later zette Peil.nl de VVD echter boven de PVV, dat toen werd geschat op 22 zetels.

Rem Kortweg’s mening

In januari 2017 sprak Rem Kortweg van het Centrum voor Europese Reformatie nog dat hij geloofde dat er 80% kans was dat Wilders de verkiezingen zou winnen. Hij zei toen: we nemen de polls met een korrel zout maar Wilders heeft de afgelopen twee maanden een significante voorsprong genomen. Maar Meneer Kortweg zei ook dat Wilders toch geen Minister-president zal worden omdat andere partijen niet met hem willen samenwerken. Hierdoor zou volgens Kortweg na de verkiezingen een grote chaos ontstaan.

Vervolgens waarschuwde Kortweg voor een scenario waarin Wilders zijn overwinning leidt tot een enorm lang formatie proces. Het zorgt voor een politiek probleem omdat een coalitie zonder de PVV dan al gauw niet minder dan 5 partijen zou omvatten. De coalitie zou daardoor al snel uit elkaar kunnen vallen waardoor er weer nieuwe verkiezingen nodig zullen zijn. Hoewel Wilders zich afzet tegen de gevestigde politieke orde hoort hij volgens Kortweg inmiddels zelf ook bij deze gevestigde politiek orde. De verkiezingen van 2017 worden hoe dan ook interessant voor Wilders. Andere partijen die mogelijk een flinke rol gaan spelen zijn D66, SP, GroenLinks, 50Plus en natuurlijk de partijen uit de vorige coalitie VVD en PVDA.