Politieke opleidingen in Nederland

Politiek is een van de ingewikkeldste dingen die gaande is in ons land. Vooral tijdens verkiezingstijd kan er onder vrienden urenlang worden gediscussieerd over de nieuwste politieke ontwikkelingen. Het is dan ook niet zo raar dat er verschillende opleidingen in Nederland zijn waar je je politieke kennis en vaardigheden kunt ontwikkelen. Op deze pagina kijken we naar 3 verschillende universiteiten, en de politieke opleidingen die je op deze universiteit kunt volgen.

Leiden University

We beginnen bij de universiteit van Leiden. Dit is de oudste universiteit van Nederland, en staat wereldwijd bekend om zijn sterke opleidingen. Leiden University focust zich vooral op wetenschappen die te maken hebben met rechten, politiek en psychologie. Op het gebied van politiek zijn er 2 Bachelors die je kunt volgen, en is er 1 Master, waar 6 verschillende variaties op zijn. We zullen ze even op een rijtje zetten:

● Bachelor
● Politicologie
● Internationale Betrekkingen en Organisaties
● Master
● International Organisation
Nederlandse Politiek
● Nationalism, Ethnic Conflict, and Development
● International Politics
● Political Legitimacy and Justice
● Parties, Parliamants, and Democracy

De bachelor Politicologie is volledig in het Nederlands, en is vrij breed. Er wordt gekeken naar het volledige politieke veld, zowel nationaal als internationaal. Internationale Betrekking en Organisaties kun je zowel in het Nederlands als in het Engels doen. Dit focust meer op de banden tussen verschillende landen en internationale organisaties dan politicologie doet. De Masters met Engelse naam worden alleen gegeven in het Engels, en andersom geldt hetzelfde.

Universiteit van Amsterdam

Ook aan de Universiteit van Amsterdam(UvA) kun je 2 bachelors volgen die te maken hebben met politieke wetenschappen, en je kunt kiezen uit 6 masters die te maken hebben met politiek. Ook deze opties hebben we in een overzichtje gezet.

● Bachelor
● Algemene sociale wetenschappen
● Politicologie
● Master
● Conflict Resolution and Governance
● European Politics and External Relations
● International Relations
● Political Economy
● Political Theory
● Public Policy and Governance

De Bachelors in Amsterdam zijn dus alleen in het Nederlands te volgen, terwijl alle masters in het Engels zijn. Overigens is de bachelor Algemene sociale wetenschappen niet zo politiek ingesteld als Politicologie. Je kijkt bij deze bachelor meer naar het gedrag van mensen, wat je dan later kunt gaan toepassen in de politieke wereld. De Bachelor Politicologie lijkt erg op die in Leiden. De Masters zijn erg toegepast, en staan hoog in de ranglijsten.

Maastricht University

De laatste universiteit die we op deze pagina behandelen is de universiteit van Maastricht. Aan deze universiteit is het niet mogelijk om een Bachelor te volgen op het gebied van politiek. Er is wel een Master beschikbaar, die je zowel in het Nederlands als in het Engels kan doen. Deze Master heet “Politiek en Samenleving” (Engels: Politics and Society), en focust op de rol die de politiek vervult in ons land. Je leert hoe er wordt omgegaan met grote conflicten. Zo krijg je een heel compleet beeld van wat er allemaal gebeurt binnen onze regering!